V Tichej a Kôprovej doline našli lesníci poškodené feromónové lapače

07.09.2005 Poprad

Podbanské 7. septembra (TASR) - Poškodené feromónové lapače na odchyt podkôrneho hmyzu našli lesníci v kalamitou postihnutom poraste v Tichej a Kôprovej doli...
Podbanské 7. septembra (TASR) - Poškodené feromónové lapače na odchyt podkôrneho hmyzu našli lesníci v kalamitou postihnutom poraste v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Vedúci ochranného obvodu Štátnych lesov TANAP-u na Podbanskom Marián Jurík pre TASR spresnil, že dovedna nainštalovali 50 lapačov. Dvanásť z nich bolo poškodených v Kôprovej a deväť v Tichej doline. Pri pravidelnej kontrole zistil pracovník ŠL TANAP-u, že z lapačov niekto strhol evidenčné štítky a z plastových nádob vysypal podkôrny hmyz, ktorý sa tam zachytával.

Podľa Juríka sa tak udialo v čase od 25. do 29. augusta, keďže pozorovateľ lapače pravidelne kontroluje každých sedem až desať dní. Feromónové lapače slúžia na monitorovanie výskytu lykožrúta. Doplnil, že \"poškodzovať lapače môže človek, ktorý sa v tom vyzná. Bežný turista by tak možno urobil na dvoch, troch miestach okolo chodníka, nie však v celej lokalite Tichej a Kôprovej doliny. Účelom môže byť narušenie evidencie výskytu lykožrúta\". Štatistická hodnota monitoringu je prakticky bezcenná, keďže bol prerušený informácií za celé obdobie letného rojenia. Podľa početnosti nazbieraného lykožrúta sa zisťuje stav napadnutia porastu v danej lokalite.
V letnom období je málo pravdepodobné, aby sa lykožrút v lapačoch nezachytil. \"Aj keď už letné rojenie prebehlo, stále sa zachytáva isté množstvo či už lykožrúta smrekového alebo lesklého, \" konštatoval vedúci ochranného obvodu. Spresnil, že monitoring sa končí 15. septembra. Po tomto termíne lapače odložia, keďže pri poklese teplôt už nemá podkôrny hmyz vhodné podmienky na rozmnožovanie.
Na jar sa očakávajú prvé nálety v nižších polohách v marci až začiatkom apríla, vo vyšších polohách koncom apríla až začiatkom mája.
 

Vyberte región

mark